torsdag 15 november 2007

SNÖ

Underbart med mera snö och i morse var det -5 grader, då trivs hela flocken ;). En valp har redan flyttat, Hercules och på fredag flyttar Hampus. På Lördag flyttar Harve. Nästkommande vecka flyttar Hamlet på Torsdag och sedan resten näst helg. Det blir tomt efter dom, men mycket bra både för oss och för mamma Tekla att inte alla försvinner på en och samma gång. Tekla - supermamman hoppar fortfarande in till valparna och diar dom, men såklart mycket sporadiskt eftersom mjölken snart är slut. Dom sköter detta mycket bra själva tikarna, vi har alltid gjort så att tikarna får bestämma själva när dom vill sluta ge dom di och det har funkat till 100 %, vi har inte behövt lägga oss i alls. När tiken märker att valparna börjar få annan mat så sköter det sig själv. Dessa urraser har mycket kvar av sina naturliga instinkter, t ex så spys det upp mat också till valparna, låter äckligt för många, men det är en fantastisk egenskap att kunna förse sina valpar med mat när mjölken tar slut. Ett måste är förståss att tiken får rejält med mat också, så hon har något att ta av. Vi tror också att valparna får ett automatiskt bra imunförsvar av detta.



En lite tristare sak är att när vi i tisdags var och ögonlyste vårt lilla charmtroll Skilla (ovan) så hade hon fullt utvecklad PRA, Skilla har precis fyllt 6 år. Hon är sedan tidigare prcd-testad med pra så det var ingen "chock" direkt, jag hade inte blivit förvånad om hon varit i ett förstadium då hon visat tecken på sämre syn kvällstid men att det skulle vara fullt utvecklad pra trodde vi då inte! Hon är senast ögonlyst 2004 och då hittade veterinären något på näthinnan som hon trodde var tecken efter den käkfraktur hon haft. Troligtvis var det redan då ett tecken på vad som skulle komma. Ja ja, så är det och nu återstår bara att se när och om hon blir blind tillslut, det blir mycket intressant att se. Vi hoppas bara att hennes dåliga tänder (efter käkfrakturen) inte blir sämre än de är nu. Hon är förståss våran goa Skilla fortfarande och hon själv verkar inte alls bry sig om detta än så länge, knepig ras vi har!!!

/Anci

2 kommentarer:

Cattlin/Kennel Herding Instinct's sa...

Det blir alltid lite tomt när valparna flyttar. Mina favoriter efter att ha tittat på bilderna är Hercules och Hamlet. Ska bli spännande att följa dem och de andra grabbarna. Än en gång jättetråkigt med Skilla, men de verkar ju reda sig ändå våra damer trots fullt utvecklad PRA

Catrin sa...

Tråkigt med Skillas fullt utvecklade PRA. Men det är tydligen inte samma sak som att hunden är blind, eller?