måndag 29 oktober 2007

Prcd-testet

Redan i fredags kom svaren på blodtesten, väldigt snabbt eftersom de vart ivägskickade föregående onsdag! Det märks tydligt att Optigen prioriterar valparna, tack för det =). Det vart 3 fria och 3 anlagsbärare, en bra fördelning. För oss spelar det igentligen ingen roll hur många fria man får eftersom alla i framtiden kan användas i avel om allt annat är ok med hd etc etc. Huvudsaken är att man vet vem som är vem för att kunna placera dom *rätt* och så blir det mindre jobb för valpköparen eftersom de nu ändå måste testas för att kunna användas i avel om man gör en ab-fri kombination.

I övrigt växer valparna så det knakar, dom börjar bli riktiga personligheter nu, alla är härliga på sitt speciella sätt. Tekla fortsätter att dia valparna men dom äter förståss även valpfoder nu. Snart ska dom få sina respektive namn.

Allt anant är som vanligt, Vinter har haft en tik för parning här igen - den trevliga tiken Stråhles Gizza, alla tikar kom på en och samma gång kan man säga. Även Gizzas parning var bokad sedan lång tid tillbaka, långt innan vi hade detta med gentestet. När vi sedan testade Vinter var han fri och när Gizza sedan testades visade det sig också att även hon var fri. Likadant var det med tiken i Finland (A-Fröya). Det är väl igentligen inte i daxläget önskvärt att göra fri-fri parningar då det är slöseri med avelsmaterial, men då Vinters parningar var bokade långt innan vi visste att vi skulle få en prcd-test så backar vi inte på en sak vi en gång lovat bara för att det råkade vara så att båda parter var fria. Men nu blir detta Vinters sista fri-parning i allafall =)!

Vi hoppas att Gizza får en fin kull valpar. Hon är en mörkögd dam med långa kliv, en väldigt snäll och trevlig tik som vi tycker mycket om!

Annars går allt sin gilla gång här hemma, barnen har höstlov denna vecka så igår var vi in till Uppsala på äventyrsbad, vilket resulterade i både trötta barn och föräldrar ;). I helgen bär det iväg till Åsarna och årliga malamutespecialen, det blir utställning, årsmöte och slutligen det roligaste av allt - vagnsrace. Vi har med oss 5 malamuter + att vi åker tillsammans med två av våra goda vänner och valpköpare. Min mamma är den vanliga valp- och hundvakten här hemma så hur skulle vi göra utan henne? Då fick det blir för mig att stanna hemma =).

//Anci

2 kommentarer:

bigwams sa...

Hej
Vad det gick fort att få era svar på Blodtesten, Grattis till bra resultat.

Anki B.

Unknown sa...

Grattis till ert resultat...kan man inte bli besviken på. Kul att Gizza fick vara där och använda Vinter :-)... hon är helt galen nu säger mamma, hon skall rida på allt och alla, så nu har hon fått smak på det hela.
Kram Jane